Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O szkodliwym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z tradycyjna, jednak niemało się zastanawiamy nad tym, jak cukier wchodzi na układ. Czy to cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – czy jest trucizną?

Naukowcy w zeszłym etapie zmienili zdanie – odkryli, iż toż nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w końcach dobrobytu. To cukier jest dokładny za nadwagę i otyłość, wtedy on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, istnieje toż równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Wskazuj na dalekie nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, myśl na dalekie nazwy cukru w porządku. Cukier może kłaść się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli któryś z ostatnich faktów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten materiał może liczyć więcej cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może kłaść się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy piękniejszy z cukru, dzięki czemu ważna brać go w znikomej części. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, więc nie wpłynie niekorzystnie na miarę. Dodatkową zaletą słodzików istnieje toż, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby odpowiadające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ wynosi on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i wydaje swoje zalety słodzące, więc nie można stawiać go do kolorów i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany idą w reakcje z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i ciężki spadek naszej zdolności opinii i zapamiętywania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich wartości witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to doskonałe, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wykonywa to, układanie się toksyn – kwasu pirogronowego także indywidualnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy składa się w mózgu i układzie nerwowym, a inne cukry w mórz ciałkach krwi. Skutkuje toż na oddychanie komórek i tworzy brak niezbędnej ilości tlenu do działania organizmu.

Nie zostawiamy sobie sprawy, że jedni przyczyniamy się do zachwiania równowagi swego organizmu. Natura sama zapewnia nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi a dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze wyższą dawek pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i magazynowanych w polskim ciele. Przypadkiem potrafią istnieć swoje kości i zęby, z jakich zostaje pobrane tyle wapnia, że ponosi nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na stanowisku, że cukry obok tłuszczów są w polskim systemie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i produkty.

Nawet najmniejsza liczba cukru, nie jest spokojna dla polskiego organizmu. Cukier wchodzi na jakikolwiek organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) chroni ją zaś rozwija do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do polskiej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe zmierzają do dowolnej część ciała i gromadzona są w kilka aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy znaczenia obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe zmierzają do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich prac, następnie tkanki ulegają degeneracji i dostosowują się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek otwiera się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na działanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments