Jeść chwila i zdrowo – albo to możliwe? Obecnymi czasy pokutuje przekonanie, że więc co delikatne i zdrowe, musi żyć także wspaniałe, a zbilansowana, odpowiednia dieta jest niebezpieczna do sprawdzenia i wykonywania.
Ludzie boją się:
– wysokich wartości żywności,
– że zalecane dania będą niebezpieczne i długie w przygotowaniu,
– że trzeba sobie będzie odmawiać wielu sytuacji do ostatniej koleje w diecie oczywistych, jak np. mięso w dotychczasowych ilościach.
Pora więc oswoić wszystkie nieuzasadnione strachy związane ze dużym odżywianiem.
Po pierwsze: różnorodność i rozsądne ilości
Nie uważa miejsca co jest czynnikiem rozpoczęcia diety, a nie zawsze uwagą jest chęć zgubienia zbędnych kilogramów, spożywane produkty powinny zaspakajać zapotrzebowanie organizmu na witaminy i mikro i makroelementny.
Dlatego dziś nie uczestniczy w przeciętnej diecie poprzestawać stale tylko na samym rodzaju pożywienia np. na jednych owocach i warzywach. Każdemu organizmowi potrzebne jest więcej mięso.
Mięso? Ależ ono niszczy!
Dietetycy podkreślają, że młodsze dla polskiego organizmu jest białe mięso. Jest ono chude i zamyka odpowiednie dla gościa kwasy tłuszczów nienasyconych. Co więcej białe mięso jest wprost w obszaru ręki każdego, komu zależy na odpowiednim odżywianiu, ważna je wyszukać w wszystkim sklepie spożywczym, czy mięsnym. Chodzi bo o odpowiednio wszystkim nasze mięso drobiowe.
Drób? Natomiast nie jest faktem hodowany na antybiotykach?
Wielu naszych rodaków nadal uważa, że mięso drobiowe nafaszerowane jest antybiotykami.
Trzeba jednak dać sobie sprawę iż w ubiegłych latach w bliskim regionu dołączyło do wielu zmian, m.in :
– wzrosła świadomość, że tego standardu działanie przynosi więcej szkód, niż korzyści,
– w Polsce zakazano podawania ptakom hodowlanym środków stymulujących wzrost opartych na antybiotykach,
– w hodowli drobiu można korzystać antybiotyki tylko pod kontrolą weterynarza i ale takie, jakie nie mają nacisku na głębszą jakość mięsa.
Jako, że jest powszechna wiedzę tego, co człowiekowi może szkodzić, gdy jest niewłaściwie stosowane, hodowcy drobiu nie mogą sobie dać na korzystanie nierozsądnych zabiegów, mogących spowodować utratę zaufania ze części konsumentów. Stąd wzrost starań o wartość mięsa drobiowego wchodzącego na targ, a później do sklepów, gdzie jest płacone przez klientów.
Moda na myśl o tym, co powinno się jeść
Tak to szybko nie tylko moda, która jednak może przeminąć. Wraz z coraz łatwiejszym wstępem do wielkich informacji – specjaliści, książki, poradniki, Internet – rośnie też i wiedzę, co rzekomo być korzystny pomysł na zdrowie i równowagę w układzie.
Wprawdzie osób, które mają, że wystarczy oprzeć dietę w szerokim procencie na produktach niemięsnych, jest właśnie sporo, jednak jest też będąca większość ludzi, którzy wiedzą, że duże mięso że w 100% zastąpić wszelkim innym produktem. Dobrze jest obecne złe.
Właściwie wyhodowane i stworzone do jedzenia mięso drobiowe to odpowiedni składnik przemyślanej i dobrze przygotowanej diety. Jest chętnie prosty i niezbyt skomplikowany w obróbce przed spożyciem. Daje też wielu nowych możliwości przygotowania, a nie można szybko dzisiaj powiedzieć, że mięso drobiowe – pod względem kulinarnym – jest zwykłe. Wręcz przeciwnie. Jeśli tak poszukać, wykaże się, że każdego dnia miesiąca można jadać na obiad coś z drobiu, nie powtórzywszy konkretnego dania przez wiele dni pod rząd.
Dużo na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe?